tisdag 21 oktober 2008

Svar till Eva.

Det är en stor skillnad mellan Sverige och Malta. Man kan inte förvänta sig att ens se någon liknelse.

Det är mycket trafik, trånga gator och inte särskilt många gröna områden. Det är en rätt laid back, men samtidigt rätt hetsigt medelhavsklimat.

Visst jag kan ibland sakna de typiskt svenska sakerna som springa i skogen, praktiska butiker med hiss och dörrkarmar där man kommer in med en dubbelvagn om man så vill (eller ens med en vanlig vagn)! Lekparkerna är inte lika utvecklade som i Sverige (finns inga sandlådor, dock massa fina sandstränder)!

Allt har sin charm dock, här kan man leva ett helt annat liv än i Sverige, ett enklare liv. Man tar dagen lite som den kommer. Vi bor i St Julians och har en typ 7 km lång strandpromenad precis utanför dörren, ett par lekparker och en säker lite parkdel där barnen kan springa fritt utan någon fara för bilar. Det finns även andra ställen på andra delar av ön som är mysiga att ta barnen till.

Vad jag gillar är medelhavsrytmen är att ingen kollar snett på en om man tar ut barnvagnen på promenad kl 10 på kvällen, eller bestämmer sig för sen middag med barnen ute på restaurang. Man är alltid varmt välkommen. På något sätt kan man fortsätta 'leva', trots att man har småbarn.

Hyra lägenhet (eller townhouse som vi verkar vara intresserade av, oftast med en liten innergård, dock går inte att jämföra med en trädgård) kan vara dyrt, men man kan hitta för en ok summa i månanden om man är villig att gå ner lite i standard. I Sliema och St Julians klarar man isg bra utan bil, allt är inom gångavstånd som matbutiker, dagis och skolor (skola beror naturligtvis på vad man väljer för någon). El och vatten är dock rätt dyrt, skulle tro som i Sverige.

Bussar till badstränder tar väl ca 40 min eller så (rätta mig någon om jag har fel, åker inte så ofta buss)

Dagis kostar som i Sverige skulle jag tro. Dagis går inte heller att jämföra med Sverige, här får man skicka med egen mat och lokalerna är mindre, men personalen är underbart (iaf där Molly går). Vår Molly går på ett jättebra här i St Julians och trivs som fisken i havet. Skolorna är jättebra, förmodligen bättre än i Sverige.

Mat och att leva är inte särskilt billigt, det ska man inte bli lurad utav bara för att det är medelhavet. Jag skulle tippa på att det är som i Sverige. Allt som har med barn att göra är mycket dyrare än i Sverige. Dock allt går nästan att få tag på.

En annan viktig grej är även att sjukvården är helt fantastisk. Det kryllar av olika typer av läkare som kan göra hemsbesök eller ta emot på klinik. Sjukhusen är även toppenbra.

Jag ser det som så, att man får ta det lite för vad det är. Om man börjar jämföra allt med Sverige och tycker att allt är så bra och välorganiserat där hemma så kommer man inte trivas. Utan man får öppna sina sinnen och bara acceptera att så här är det på Malta!

Mina Malta-vänner, om ni har något att tillägga, skriv gärna ett inlägg.

Eva - hoppas att du har fått lite svar på dina frågor.

Inga kommentarer: